Natuurontwikkeling

Bij de ontwikkeling van een zonnepark kijken we altijd hoe we het zonnepark zo goed mogelijk kunnen inpassen in het landschap en een bijdrage kunnen laten leveren aan de natuur. Daarbij sluiten wij aan bij de Gedragscode Zon op Land van brancheorganisatie Holland Solar. Hierin is vastgelegd dat minimaal 25 procent van een zonnepark onbedekt blijf en ingericht wordt met natuurwaarden. In het geval van Zonnepark Onder Ons is dit zelfs bijna 35 procent.

Ruimte tussen de panelen

In Zonnepark Onder Ons komen de zonnepanelen in een ruime veldopstelling te staan, waarbij alle zonnepanelen richting het zuiden zijn opgesteld en er circa 2 meter ruimte tussen de rijen zit. Hierdoor wordt de bodem niet afgesloten van licht en regenwater. Om de openheid van het gebied zoveel mogelijk te respecteren, worden de panelen op een hoogte van ongeveer 1.50 meter boven maaiveld geplaatst. Hierdoor is er vanaf de grote afstand waar vandaan het plangebied beleefd wordt geen zicht op de panelen.

Hieronder ziet u een plattegrond van het zonnepark zoals het wordt ingericht (tekst loopt door onder de plattegrond)

Plattegrond ZP Onder Ons 2

Leefomgeving insecten en vogels versterken

Bij de ontwikkeling van Zonnepark Onder Ons hebben we nadrukkelijk gekeken op welke manier we de lokale natuur en leefomgeving van insecten en vogels kunnen versterken. Dat heeft geresulteerd in het feit dat wij de onderhoudspaden en grond onder de zonnepanelen inzaaien met een bloemrijk grasmengsel, waaronder rode klaver. Ook wordt de groenstructuur in het gebied versterkt met plantsoorten zoals krent, kamperfoelie, vuilboom, lijsterbes, geoorde wilg en grauwe wilg. Aan de binnenzijde van beide zonnevelden wordt dit aangevuld met wilde roos, sleedoorn en meidoorn. Daarnaast worden de buitenranden van het zonnepark voorzien van heesters.

Door deze inrichting worden bijen, hommels en andere insecten aangetrokken, die op hun beurt het gebied bestuiven én een voedselbron vormen voor de grote verscheidenheid van vogels en kleine knaagdieren in het gebied. Daarnaast blijft het bestaande pad over het plangebied naar de vogelkijkhut bestaan en worden op plekken waar een hekwerk vanuit veiligheid noodzakelijk is, maatregelen getroffen zodat kleine zoogdieren en reeën het gebied kunnen blijven betreden. Tot slot wordt ook een torenvalkkast geplaatst op het terrein. 

Aandacht voor de patrijs

Met een grijze borst, kastanjebruine strepen op de flanken en een roodachtige staart is de patrijs een graag geziene gast in het gebied. Helaas neemt het aantal patrijzen, net als in de rest van Nederland, al jaren af. Door beschutting en extra plantsoorten toe te voegen, zoals wilde roos, sleedoorn en meidoorn, is het zonnepark straks ook een aantrekkelijk leefgebied voor de patrijs. Met voldoende nestgelegenheden en insecten kan de patrijs in dit gebied mogelijk weer in aantallen toenemen. Daarbij kunnen andere diersoorten, die goed gedijen in het leefgebied van de patrijs, ook ‘meeliften’ op de versterking van deze biotoop. 

Hieronder ziet u twee doorsnedes van het zonnepark: van de westzijde en van de oostzijde.

Westzijde:

Profiel westzijde

Oostzijde:

 Profiel oostzijde